Orgaandonatie, het belang van een keuze maken

orgaandonatie

De geschiedenis van de transplantatiegeneeskunde begint in de jaren 1950. De Amerikaan Joseph Murray was dierenarts en had al eens een orgaantransplantatie bij een hond uitgevoerd. Doordat dit succesvol was en hij precies wist wat er mogelijk was, wilde hij zijn kennis inzetten om zo’n operatie bij eens mens uit te voeren. In 1954 voerde hij een succesvolle niertransplantatie uit van een overleden persoon naar een levend persoon. Murray kreeg in 1990 de Nobelprijs voor de geneeskunde uitgereikt. Mede door zijn kennis en kunde hebben de artsen de kunst van het transplanteren van organen nu zo ver weten te ontwikkelen. Nu is het belangrijk dat meer mensen zich inschrijven voor orgaandonatie. Op Allesoveruitvaartverzekeringen.nl lees je hier meer over.

Wat gebeurt er precies als je voor orgaandonatie kiest?

Orgaandonatie is een keuze. Je mag zelf bepalen of jij jouw organen na overlijden wil doneren. Als dat het geval is mag je ook aangeven welke organen en weefsels je wel of niet wil afstaan. Op het moment dat je komt te overlijden checken de artsen of jouw organen geschikt zijn voor donatie. Het ligt eraan of jouw ziekte of manier van overlijden de organen heeft aangetast of niet. Wanneer je geschikt bent, wordt er gekeken of er een match is met iemand op de wachtlijst in Europa. Wanneer er sprake is van een match, worden jouw organen operatief verwijdert en is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk bij de andere patiënt terecht komen.

Doordat er weinig mensen zijn die zich aanmelden als donor, heeft Nederland per 1 juli 2020 een nieuwe donorwet bedacht. Iedereen die zich niet laat registreren als donor of als niet-donor, wordt na een aantal herinneringsbrieven automatisch als donor geregistreerd. Je valt dan onder de groep ‘geen bezwaar’. Alleen wanneer jouw nabestaanden na jouw overlijden kunnen verklaren waarom jij géén donor had willen zijn, wordt ervan af gezien. Op deze manier hoopt men op meer donoren.

Orgaandonatie: tekort aan donoren

Wist je dat er niet alleen in Nederland maar in heel Europa een tekort aan donoren bestaat? Dit tekort eist jaarlijks zeker rond de 130 doden in Nederland. Het tekort aan donororganen ontstaat doordat er meer organen nodig zijn, dan er beschikbaar zijn. Hierdoor ontstaan lange wachtlijsten voor de mensen die een transplantatie nodig hebben. De mensen op de wachtlijst dienen fit genoeg te zijn om een transplantatie te kunnen ondergaan.

Door het tekort aan orgaandonoren, wordt de wachtlijst steeds korter. Mensen op de lijst moeten zo lang wachten, dat zij tussentijds komen te overlijden. Bij andere mensen verslechtert hun gezondheid zo ernstig, dat zij te zwak zijn om nog een transplantatie operatie te kunnen ondergaan. Vandaar dat orgaandonatie steeds meer onder de aandacht komt. Het is belangrijk dat men erover nadenkt om donor te worden, aangezien er dan méér mensenlevens gered kunnen worden.

Ben je op zoek naar een uitvaartverzekering? Op Allesoveruitvaartverzekeringen.nl kun je ze met elkaar vergelijken

Weet jij al of je voor orgaandonatie kiest? Houd er rekening mee dat de nieuwe orgaandonatie wet op 1 juli 2020 ingaat. Dan is het tijd om jouw keuze door te geven. Weet je waar je nog meer over na kunt denken? Het aangaan van een uitvaartverzekering. Wist je dat een uitvaartverzekering een aantal voordelen met zich meebrengt? Wanneer je voor deze vorm van verzekering kiest, verzeker je namelijk een bepaald bedrag. Op het moment dat je komt te overlijden, zorgt de verzekeraar ervoor dat jouw uitvaart van het verzekerde bedrag wordt betaald. Bovendien kunnen jouw nabestaanden je dan het afscheid bieden wat jij verdient. Zonder dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten.

Omdat er veel verschillende verzekeraars op de markt zijn, is het wel zo handig als je er een paar met elkaar kunt vergelijken. Op Allesoveruitvaartverzekeringen.nl kan je simpel en snel een uitvaartverzekering vergelijken.

Rate this page
Redactie