Hoe kun je in je huis een gedenkplek maken?

Wanneer je een dierbare bent verloren, die erg belangrijk voor jou was, is het misschien fijn om een gedenkplek in huis te creëren. Maar hoe ziet een gedenkplek er precies uit? En hoe zorg jij ervoor dat jouw dierbare een mooie plek in jouw huis krijgt? In dit artikel hopen wij je te inspireren om een mooie gedenkplek in huis te maken. Want jouw dierbare, verdient het, om herdacht te worden!

gedenkplek in huis

Laat jouw creativiteit de vrije loop

Een gedenkplek in huis, hoeft niet lastig of moeilijk te zijn. Neem rustig de tijd, om na te denken over hoe jouw dierbare was, wat hij/zij mooi vond en wat jou aan hem/haar doet denken. Schrijf alles wat in je opkomt op een vel papier. Na een tijdje zal je vanzelf zien, dat er een aantal elementen vaker terug zullen komen. Nu is het aan jou om hier iets mee te doen. Was iemand zijn lievelingsdier een tijger? Laat dan een mooie foto printen en zet deze in een tijgerlijstje neer. Niets is te gek, zo lang het maar bij jouw dierbare past. Wanneer je een speciaal plekje creëert met de kleuren, materialen en plaatjes die bij jouw dierbare passen, zal de gedenkplek een groot succes worden.

Zo creëer jij in handomdraai een gedenkplek in huis

Wanneer je een geliefde verliest, kan het zwaar zijn om diegene niet meer dicht bij je in de buurt te hebben. Maar daar is een oplossing voor. Je zou namelijk een gedenkplekje in jouw huis kunnen creëren, zodat je toch dagelijks naar de foto van jouw dierbare kunt kijken. Een gedenkplek hoeft helemaal niet somber of verdrietig te zijn. Kies voor een vrolijke foto van jouw dierbare en brandt hier zo nu en dan een kaarsje bij. Zorg dat jij een glimlach op jouw gezicht krijgt, als je naar de gedenkplek kijkt.

Kies altijd een locatie in het huis, die jij het fijnste vindt. Je kan een gedenkplekje in een kast creëren, op een plank of bijvoorbeeld naast de tv. Wanneer de overledene is gecremeerd kan je ervoor kiezen om een mooie urn te kopen, die je ook op de gedenkplek neerzet. Je zou er ook de favoriete bloemen van jouw dierbare bij kunnen neerzetten of leggen. Ook zou je bijvoorbeeld een erfstuk (sieraad) bij de foto kunnen neerleggen.

Het houden van herdenkingsbijeenkomsten

Naast het creëren van een gedenkplek in huis, kan je natuurlijk ook eens per jaar een herdenkingsbijeenkomst organiseren. Wellicht wil je de verjaardag van de overledene gebruiken, om eens met zijn allen bij elkaar te komen voor een diner. Dan vieren jullie niet alleen het leven, maar jullie kunnen meteen mooie herinneringen aan de overledene met elkaar ophalen.

Zorg dat de dag in plaats van een sombere setting, juist een gezellige, ontspannen en fijne sfeer krijgt. Jullie kunnen van alles doen om samen de overledene te herdenken. Blader bijvoorbeeld door oude fotoboeken, maak de lievelingsgerechten van de overledene klaar, luister naar de favoriete muziek en drink vooral een borreltje met elkaar. Jullie zouden ook mooie teksten of gedichten aan elkaar kunnen voorlezen. Het positieve aan een herdenkingsbijeenkomst, is dat je samen het verlies van jullie dierbare verwerkt!

Een herdenkingsplek op Social Media

Een gedenkplek in huis is natuurlijk mooi. Maar je zou ook voor een digitale gedenkplek kunnen gaan. Zorg er dan wel altijd voor, dat het persoonlijke profiel van de overledene is afgesloten. Je kan op Facebook een persoonlijk profiel omzetten in een herdenkingspagina. Dan is meteen iedereen in de vriendenlijst van de overledene op de hoogte dat de persoon in kwestie helaas overleden is. Op die manier word je niet geconfronteerd met mensen die de overledene na het overlijden feliciteren met zijn/haar verjaardag. En kan iedereen die dat fijn vindt een lief bericht achterlaten!

Rate this post
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

Plaats een reactie