Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Het verschil tussen de uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Voor velen is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering niet geheel duidelijk. Op deze website geven we je graag meer uitleg over het verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Zo kun je op basis van goede informatie een keuze maken tussen beide verzekeringen en met een gerust gevoel de toekomst in gaan.

Aanbieder Omschrijving


Bij Nationale-Nederlanden is het mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten waarmee je direct verzekerd bent. Hoge klanttevredenheid en korting als je niet rookt.Bereken vrijblijvend je premie


of Bereken je premie
DELA is de bekendste uitvaartverzekeraar en biedt ook een overlijdensrisicoverzekering om nabestaanden te beschermen tegen financiële problemen bij een overlijden. Bereken vrijblijvend je premie
Lees meer, klik hier!

of Bereken je premie


Bij Centraal Beheer is het mogelijk om eenvoudig een overlijdensrisicoverzekering af sluiten. Al vanaf een paar euro per maand + een korting als je niet rookt. Bereken vrijblijvend je premie


of Bereken je premie

Geef jezelf rust en vergelijk het verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Allereerst kijken we naar de uitvaartverzekering. Dit is een verzekering die je afsluit voor de rest van je leven. Dit houdt in dat je de premie voor deze verzekering zolang betaalt als je leeft. Wanneer je komt te overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd vanuit deze verzekering, waarmee de nabestaanden jouw uitvaart kunnen financieren. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een uitvaartverzekering die in natura uitkeert. Kortom, door een uitvaartverzekering af te sluiten weet je zeker dat jouw uitvaart geregeld en betaald kan worden. Het is wel belangrijk dat je verzekerd bent voor een kostendekkend bedrag.

Uiteraard heb je hierbij ook te maken met inflatie. De kosten van een crematie liggen (afhankelijk van persoonlijke wensen en de invulling van de uitvaart) lager dan die bij een begrafenis. Hierbij heb je immers ook met bijvoorbeeld de kosten van het grafrecht te maken.

Het verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, zekerheid voor de nabestaanden

Met een overlijdensrisico kun je ervoor zorgen dat er bij jouw overlijden een bedrag vrij komt waarmee jouw hypotheek kan worden ingelost, je partner in jullie woning kan blijven wonen, of een bedrag kan worden uitgekeerd aan de nabestaanden. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt doorgaans ook (voor de looptijd van deze hypotheek) een overlijdensrisico verplicht afgesloten. Deze verzekering loopt voor een bepaalde tijd en heeft dus een vaststaande einddatum. Kom je na deze datum te overlijden? Dan wordt er niets uitgekeerd. De overlijdensrisicoverzekering is er dus niet (alleen) voor de kosten van je uitvaart, maar is een verzekering voor bijvoorbeeld kosten die moeten worden voldaan, of die doorbetaald moeten worden, bij jouw overlijden. Zo is het verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering groot.

Met een goede overlijdensrisicoverzekering zorg je voor rust en zekerheid voor de nabestaanden wanneer jij komt te overlijden. In een toch al moeilijke tijd is het vreselijk voor een partner om bijvoorbeeld jullie gemeenschappelijke woning te moeten verliezen. Zo hebben velen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering, ondanks het verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Hiermee zijn zowel de kosten van de uitvaart als de doorlopende kosten na het overlijden goed verzekerd.

Zie ook deze video met uitleg over het verschil:

5/5 - (3 stemmen)
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)